REFLEKSOTERAPIJA – STARODAVNA ZDRAVILSKA METODA? ABSOLUTNO DA!

Refleksoterapija je starodavna zdravilska metoda, ki celovito vpliva na telo, um in duha. S stopal tako kot z zemljevida beremo zdravstveno stanje celotnega organizma. Bolečine v refleksnih conah na stopalu kažejo na to, da človek ni več zdrav. Masaža vzbudi naraven proces samozdravljenja, zato pomaga pri marsikateri težavi, seveda pa je hkrati tudi preventiva, saj nam pove, kje v prihodnosti lahko imamo težave.

refleksoterapija1Ker so stopala poleg srca najbolj obremenjen del telesa, je masaža terapevtsko zelo učinkovita.

Refleksnoconska masaža stopal je specifična tehnika različnih pritiskov na natančno določene refleksne točke na stopalu ali dlaneh, ki temeljijo na načelu, da so refleksne točke na stopalu povezane s posamičnim organom v telesu. Stopalo predstavlja mikrokozmos telesa, vseh organov, žlez in drugih telesnih delov, ki so na stopalu enako razporejena kot v telesu.

Takšna masaža se ne ukvarja samo s posamičnimi simptomi, organi ali boleznimi, temveč s človekom kot celoto, pri čemer njegovo zdravje predstavljata uravnoteženost in harmonija v notranjosti in z drugimi. Refleksoterapevt je kot posrednik, ki aktivira človekov potencial samozdravljenja.

V modernem času je refleksnoconska masaža postala umetnost dotika, zelo učinkovita terapija na širokem polju holistične medicine in obenem znanost. Znanost, zato, ker temelji na poznavanju človeške psihe, delovanju živčevja in razumevanju delovanja organskih sistemov. Umetnost zato, ker je vsaka terapija stvaritev, pri kateri terapevt spretno uporabi svoje znanje, dinamiko dotika ter način dela in obenem ustvarja odnos med seboj in stranko.

Kontraindikacije starodavne zdravilske metode!

Refleksoterapevt pred prvo terapijo vedno opravi intervju in tako imenovan A-test. A-test je prvi pregled stopala, kjer z ogledom in otipom ugotovimopsihosomatska refleksoterapija2 motene cone stopala. Pri ogledu stopala lahko refleksoterapevt opazi bradavice, kurja očesa, počeno kožo med prsti, glivice, rane, suho kožo, krčne žile, barvo stopala, ugotovi motnje okostja stopala (povešeno ali plosko stopalo, hallux valgus, poškodbe na notranjih ali zunanjih gležnjih … Refleksoterapevt s pregledom in otipom refleksnih con ugotovi, kje je lahko vzrok možnih težav. Seveda so lahko motene cone tudi posledica obutve ali fizičnih obremenitev in načina življenja.

Je pa seveda potrebno upoštevati kontraindikacije, ki so jasno določene in jih vsak usposobljeni terapevt tudi pozna in prepozna.

Kontraindikacije so: infekcijske in vročinske bolezni, akutna žilna in limfna vnetja, tvegana nosečnost, poškodbe, ulkusi, gangrena, glivična obolenja, težje psihične motnje, vse psihične motnje, kjer ni stalnega stika z resničnostjo (manična depresivna motnja, shizofrenija ipd.).

Pogojne kontraindikacije pa so: neurejen diabetes, onkološka obolenja, pred- in pooperativna stanja, srčna obolenja, lažje psihične motnje, epilepsija.

Ob pravilni uporabi …

Refleksnoconska masaža ni omejujoča in je ob pravilni uporabi primerna za vse ljudi. Tudi kot samo-terapija je ob dobrem priročniku učinkovita kot prva pomoč ali samopomoč. Če zaradi določenih težav ni mogoča refleksoterapija stopala, se lahko izvaja na dlaneh. Refleksoterapija je ob pravilni uporabi primerna za prav vse starostne skupine: dojenčke, otroke, mladostnike, odrasle in starostnike kot tudi za različne specifične skupine, npr. športnike, nosečnice.

Zanjo se lahko odločimo zgolj iz preventivnih vzrokov. V nihanju našega počutja ohranja ravnovesje. Vsakodnevna naglica, obveznosti, nepravilna prehrana, premalo gibanja … povzročajo negativen stres, ki neugodno vpliva na celoten človeški organizem – poruši se ravnovesje. Stres in napetost povzročata višji srčni utrip, začasno blokado prebavnega sistema, zoženje krvnih žil in s tem pretoka krvi. Telo ne dobi dovolj kisika in drugih hranilnih snovi. Dlje časa trajajoči stres pa je tudi eden izmed pomembnih dejavnikov bolezni. Refleksoterapija vodi v sprostitev, pospeši krvni obtok in s tem oskrbo celic s hrano in kisikom.

Refleksoterapija pa lahko predstavlja tudi obliko kurative, ki blaži naše manjše vsakodnevne tegobe, kot so utrujenost, nespečnost, slabo prebavo, bolečine v mišicah, težave urinarnega trakta, limfni zastoji …) in / ali dopolnjuje medicinsko zdravljenje pri kroničnih in akutih obolenjih (pomaga k hitrejšemu okrevanju, blaži bolečine …).

Oh ta utrujenost in nespečnost

refleksoterapija3Počutje po refleksoterapiji je lahko različno. Običajno prinese tako globoko sprostitev telesa, da ugodno vpliva na sprostitev psihične napetosti in boljšo prekrvavitev telesa, ki omogoča, da se celice napolnijo s kisikom. Zato so nekateri ljudje po terapiji rahlo utrujeni in jim priporočamo počitek. Drugi so polni energije in energično opravljajo vsakodnevne dolžnosti in imajo lahko v prvi noči po masaži bolj nemiren spanec. Vendar so to le prve reakcije.

Refleksoterapija je namreč ena od načinov, s katerim uspešno premagujemo tako utrujenost kot nespečnost. Ker je težko napovedati, kako se bo posameznik po masaži počutil, svetujemo, da si po terapiji vzame čas zase in si ne naložite številnih obveznosti.

V prvih 48 urah …

Reakcije po refleksoterapiji nastopijo največkrat v prvih 48 urah in tudi največkrat same izzvenijo.

Te so lahko: sproščujoča utrujenost, živahnost, višja raven fizične in intelektualne energije, globok ali slab spanec, nemir, krči, povečajo se lahko telesni izločki: pot, urin, blato, napenjanje, izcedki iz rodil, ušesno maslo, nosna in žrelna sluznica …, spremenijo se lahko njihova barva, vonj, prozornost. Če telo ne more izločiti toksinov, se lahko na koži pojavijo mehurčki, mozolji, rdečina ali celo turi. Da telesu pri tem pomagamo, refleksoterapevti svetujemo, da po masaži pijemo večje količine tekočine – vode. Pojavi se lahko tudi povečana telesna temperatura ali pa nas zebe. Lahko imamo občutek »težkih nog« ali veliko boljše počutje, več energije in povečano gibčnost sklepov.

Reakcije so »nagrada refleksoterapevtu«, kar pomeni, da se je telo začelo uravnovešati.

Delo terapevta in priporočljivo število srečanj

Refleksoterapija je specifična tehnika različnih pritiskov na natančno določene refleksne točke na stopalu ali dlaneh, ki so povezane s posamičnim organom v telesu. Stopalo predstavlja mikrokozmos telesa, vseh organov, žlez in drugih telesnih delov, ki so na stopalu enako razporejena kot v telesu. Samozdravilni mehanizem telesa je sila, ki deluje v vsakem od nas in ob pravilni stimulaciji terapevta sproži v telesu reakcijo (zdravljenje, celjenje …). Pomeni, da delo opravi življenjska sila in ne terapevt. Terapevt je tisti, ki telesu pomaga k reakciji samozdravljenja. To pa se odraža v sposobnosti in vitalnosti posameznika, z vrsto in trajanjem določenega stanja ali bolezni.

Kadar se oseba odloči za refleksoterapijo, se število srečanj prilagodi individualni situaciji. Na terapijo lahko hodimo redno, predvsem pri lajšanju telo-na-stopalihkroničnih težav in blaženju stresa ali občasno, ko imamo kakšno določeno težavo. Za vidne rezultate je priporočljivo opraviti od 4 do 12 srečanj, in sicer v tem primeru en do dve srečanji na teden (prve 4 terapije, potem pa glede na individualno situacijo), saj le na ta način spodbudimo telo, da začne intenzivno delovati – se razstrupljati. Za ohranjanje vitalnosti pa je refleksoterapija preventivno priporočljiva enkrat mesečno. Ena terapija traja od 40 do 70 minut.

Vsekakor pa se priporoča, da prisluhnemo sebi – vsak organizem se namreč odziva na svoj način.

Seznam indikacij!

RIEN (Reflexology in Europe Network) – evropsko združenje refleksoterapevtov in I.C.R. (International Council Refleksologists) so na podlagi izkušenj, spoznanj in raziskovanj pripravili okviren seznam indikacij: alergije, bronhitis, senen nahod, glavoboli in migrene, limfni zastoji, motnje v delovanju ščitnice, vnetje obnosnih votlin, vnetje mandeljnov in žrelnice, zobobol, kap, bolečine v rokah, bolečine v nogah, artritis, artroze, periferne prekrvavitvene motnje in motnje v delovanju srca in ožilja, nizek in povišan krvni tlak, obolenja sklepov, revmatizem, sladkorna bolezen, epilepsija in podobna stanja, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, bolezni žolčnika, želodčna obolenja, sindrom vratne hrbtenice, ishialgije, lumbago, menedžerski sindrom, težave pri menstruaciji, neplodnost, nosečnost, težave s prostato, razdražljiv mehur, vnetje mehurja, nespečnost, vegetativna distonija, ledvične bolezni, zaprtje (spastično ali atonično), inkontinenca, hiperaktivnost pri otrocih.

Sproščeno telo se samo zdravi!

Naše noge, naša stopala si zaslužijo posebno pozornost! Na nogah stojimo. Smo na svojih nogah in ne v čevljih drugega. Noge redko vidijo sonce, luno ali zvezde. So nenehno v nečem zaprte. Tudi za to se jim zahvalimo. Hanne Marquardt (avtorica številnih knjig o refleksoterapiji): »Refleksoterapija vedno doseže svoj namen, tudi če ne verjamemo vanjo ali je ne sprejemamo. Ne zdravimo človeka samo od zunaj ali samo tegobe, zaradi katere je prišel. Zdravimo ga kot celoto. Tudi tisto, kar je nevidno. Ne borim se z bolečinami, ampak pomagam dobrim lastnostim, ki še spijo v telesu, da se pokažejo. Te potem pozdravijo. Bolečina ima namreč pomen. Nekaj nam hoče povedati.«

 

Kolaži17

Refleksoterapija poživlja energijo, daje zagon za nove (prave) odločitve in prizemlji – skozi stopala se povezujemo z energijo Zemlje. Pomaga vzpostaviti stik s svojim telesom, spodbuja k odpravljanju vzroka bolezni – ne le posledico (človek pride v stik s svojimi čustvi). Sprošča energetske blokade (sproščanje potlačenih in zadrževanih čustev).

Refleksnoconska masaža stopal deluje na avtonomni živčni sistem, ki deluje samodejno, brez naše volje in vpliva na delovanje notranjih organov (dihanje, izločanje, srce, prekrvavitev možganov in mišic) in na delovanje žlez z notranjim izločanjem, harmonizira njegovo delovanje in povzroča globinsko sprostitev. Refleksoterapija izboljša počutje in vse funkcije telesa. Sproščeno telo se samo zdravi!

This entry was posted in blog.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja